Ma megszólalnak Budapesten a szirénák
rta: postaimre - Dtum: 2014. szeptember 01. 08:20:48
Vaskupola is van már? Ma tartják a fõvárosi lakossági riasztó-tájékoztató rendszer elsõ szirénapróbáját, a dolog kétszázezer budapestit érint.
Teljes hr
Ma tartják a fõvárosi lakossági riasztó-tájékoztató rendszer elsõ szirénapróbáját, a dolog kétszázezer budapestit érint.

Ma délelõtt 11 órakor tartják a budapesti lakossági riasztó-tájékoztató rendszer elsõ szirénapróbáját - közölte a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Budapesten három veszélyes üzem - Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., Richter Gedeon Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt. - környezetében 52 monitoring és 317 riasztó-tájékoztató végpontot telepítettek, a riasztható lakosok száma megközelíti a 190 ezret. A riasztókat a IV., a IX., a X., a XIII., a XIV., a XV., a XVI. és a XIX. kerületben helyezték el, ezeket a szirénákat minden hónap elsõ hétfõjén tesztelik, de októberben, novemberben és decemberben csak csökkentett üzemidejû próbát tartanak.

Az igazgatóság hangsúlyozta: valós veszélyhelyzetben a szirénarendszeren sugárzott szövegben nem szerepel a "Figyelem, ez próba" kifejezés.

A katasztrófavédelem vegyvédelmi riasztórendszere abban az esetben riasztja a lakosságot, ha egy ipari üzembõl veszélyes anyag kerül a levegõbe. A meteorológiai, vegyi monitoring és lakossági riasztórendszer a riasztáson és a lakosság tájékoztatásán túl a veszélyes anyag terjedésérõl is szolgáltat információkat.
Link