Kegyes hazugságok a pénzrõl
rta: postaimre - Dtum: 2014. szeptember 21. 20:50:40
Huncutkodunk? A szülõ "hazudik" a gyereknek a pénzrõl? Hát (háttal nem kezdünk mondatot, csak hassal) a "pénz" maga a hazugság, de azt majd csak 3 cikk múlva pedzik. Ez a felvezetés hozzá. Vitathatatlan, hogy sok szülõ hazudik a gyerekének, ha a pénzügyekrõl van szó. Elméleti síkon a legtöbb esetben ez rendkívül káros tud lenni, azonban néhány helyzetben kifejezetten hasznos. A szakértõk szerint bizonyos szituációkban ugyanis jobb, ha a gyerek nem tudja a teljes igazságot a pénzrõl.
Teljes hr
Huncutkodunk? A szülõ "hazudik" a gyereknek a pénzrõl? Hát (háttal nem kezdünk mondatot, csak hassal) a "pénz" maga a hazugság, de azt majd csak 3 cikk múlva pedzik. Ez a felvezetés hozzá. Vitathatatlan, hogy sok szülõ hazudik a gyerekének, ha a pénzügyekrõl van szó. Elméleti síkon a legtöbb esetben ez rendkívül káros tud lenni, azonban néhány helyzetben kifejezetten hasznos. A szakértõk szerint bizonyos szituációkban ugyanis jobb, ha a gyerek nem tudja a teljes igazságot a pénzrõl.

Számos kutatás bizonyította, hogy a szülõk jelentõs hányada nem mindig mond igazat gyerekeinek, ha a pénz kerül terítékre. Legutóbb a T. Rowe Price vizsgálatából derült ki, hogy a szülõk 77 százaléka nem minden esetben õszinte a pénzzel kapcsolatban a gyerekek elõtt, és 15 százalék legalább hetente egyszer hazudik.

Hazudunk – Jó taktika?

Augusztusban az online cipõ kiskereskedõ ShoeBuy.com mutatta ki, 500 anya megkérdezésén alapuló kutatása után, hogy 4-bõl egy anya hazudott már a gyerekének, hogy ne kelljen megvennie valamit, amit a gyerek szeretett volna.

gyerek_penz_tanulas_130917Néhány esetben azonban sokkal komolyabb kérdésekrõl van szó. A T. Rowe Price szerint például a szülõk 43 százaléka igyekszik nem kimutatni a gyerekek elõtt, hogy aggódik a pénz miatt. A másik igen gyakori hazugság (3-ból egy szülõnél elõfordul), hogy azt mondják a gyereknek, hogy nem engedhetnek meg maguknak valamit, amit valójában igen. A szülõk emellett gyakran hazudnak az örökségrõl, a családi költségvetésrõl, valamint, hogy valóban tudják-e állni a gyerek tandíját – írja a MarketWatch.

A szakértõk szerint bár néha jelentõsen megkönnyíti a szülõk dolgát néhány apró hazugság a pénzügyekkel kapcsolatban, hosszú távon semmiképpen sem célravezetõ ez a taktika. Mindazonáltal a pszichológusok szerint van néhány eset, amikor erõsen indokolt hazudni a gyereknek a pénzrõl – vagy legalábbis nem elmondani a teljes igazságot. Szem elõtt kell tartani azonban, hogy mindez nagyban függ a gyerek életkorától, érettségétõl és személyiségétõl is.

Íme 4 olyan eset, amikor az igazság nem biztos, hogy jó irányba vezet.

Amikor jelentõs örökség várható

Amennyiben egy szülõ komoly összeget tervez a gyerekeire hagyni, a szakértõk szerint érdemes errõl vagy hallgatni, vagy hazudni. Ennek tudata ugyanis megfoszthatja a gyereket attól, hogy átélje milyen a saját lábára állni, megkeresni a saját pénzét, vagy megtakarítani egy kitûzött cél érdekében. Ha pedig a gyerek lemond arról a vágyáról, hogy önmaga teremtse meg a saját függetlenségét, az komoly zavarokat okozhat a szülõ-gyerek kapcsolatban.

Elég tehát akkor õszintének lenni ebben a témában, ha a gyerek már felnõtt. Ha pedig fiatalon az örökségérõl érdeklõdik, tanácsos csupán annyit mondani, hogy reméljük, lesz mit megörökölni, és keményen meg is dolgozunk ezért.

bankok_bankárok_121212Amikor mások pénzügyi helyzete kerül szóba

Ha más személyek anyagi helyzetére terelõdik a szó, a szülõknek bizonyos esetekben érdemes lehet elhallgatni a teljes igazságot, vagy kisebbíteni a probléma valós súlyát. Elõször is, ha a gyerek megtudja, hogy valakinek mennyi pénze van, akkor elkezdhet máshogy viselkedni azzal a személlyel. Másodszor a gyerek esetleg továbbadhatja másoknak is az információt olyan rokonról vagy közeli barátról, aki anyagi nehézségekkel küzd, és szeretné ezt titokban tartani.

A pszichológus szerint, ha a gyerek konkrétan rákérdez valakinek az anyagi helyzetére, akkor érdemes kideríteni, hogy pontosan mennyit tud, majd „a korának megfelelõ igazsággal” elõállni. Így azt is elkerülhetjük, hogy a gyerek adott esetben túlságosan megrémüljön a hírtõl – például ha valakit az fenyeget, hogy elveszíti az otthonát.

Amikor a család anyagi helyzete szörnyû

Miközben nem tanácsos nyíltan és egyenesen hazudni, ha a család anyagi problémákkal küzd, a pszichológus meglátása szerint a gyereknek a teljes igazságot sem szükséges minden esetben tudnia. Nagyon fontos, hogy az információ, amelyet kap, megfeleljen a korának. Vagyis ha egy szülõ attól retteg, hogy elveszíti a lakását, nem érdemes fölöslegesen megijeszteni a gyerekét azzal, hogy ezt egyenesen közli vele. Elég annyit mondani, hogy a családnak jelenleg nincs annyi pénze, amennyi ezelõtt volt. Ezzel nem hazudik, de nem is mondja el a teljes igazságot.

Mindemellett érdemes olyan apró feladatokat rábízni a gyerekre, melyek révén azt érezheti, hogy õ is segít a családnak. Például meg lehet kérni, hogy minden nap segítsen az uzsonna elkészítésében, ahelyett, hogy az iskolában venné meg azt.

Amikor a gyerek függõségi vagy viselkedési problémákkal küzd

Ha az igazság a gyerekbõl destruktív viselkedést vált ki, a hazugság sokszor célravezetõbb – mondják a szakértõk. Amennyiben a gyerek például függõségektõl szenved, érdemes inkább hazudni a család anyagi helyzetérõl, ha ezzel a szülõ megvédheti a családot.

Ha a helyzet olyan súlyos, hogy az igazság elmondása az egész család anyagi helyzetét kockáztatja, akkor ugyanis nem bûn hazudni. Radikális esetben, ha a gyerek például lop a szüleitõl, akkor rendben van, ha nem mondják el neki, pontosan mennyi pénzük is van.
Link