Mellbe vágta az ukránokat a magyar gázstop
rta: postaimre - Dtum: 2014. szeptember 26. 07:31:42
Milyen gáz milyen csövön és hová? A Naftogaz ukrán gázszolgáltatót váratlanul érte az, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök délután határozatlan idõre megszakította a Testvériség vezetéktõl független távvezetéken keresztül történõ földgázszállítást Ukrajna felé.
Teljes hr
Milyen gáz milyen csövön és hová? A Naftogaz ukrán gázszolgáltatót váratlanul érte az, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök délután határozatlan idõre megszakította a Testvériség vezetéktõl független távvezetéken keresztül történõ földgázszállítást Ukrajna felé.

Az ukrán vállalat az MTI-nek küldött közleményében azt írta: nem tudta elérni a magyar gázszállítót, hogy tájékoztatást kapjon tõle a gázszállítás leállásának okairól és idõtartamáról, és tudomásuk szerint a nyugat-európai gázszolgáltatók sem kaptak az FGSZ-tõl semmilyen "meggyõzõ" magyarázatot az intézkedésre. A Naftogaz sajnálatát fejezte ki az FGSZ döntése miatt, és felszólította a magyar partnervállalatot, hogy tartsa tiszteletben a szerzõdésbõl fakadó kötelezettségeit, illetve az uniós jogszabályokat. Szerintük a döntés ellentétben áll az Európai Unió egységes energiapiaci alapelveivel.

Az ukrán cég közleményében emlékeztet arra, hogy a leállás néhány nappal Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának hétfõi budapesti tárgyalása után, illetve néhány órával a háromoldalú ukrán-orosz-EU gáztárgyalások újabb berlini fordulója elõtt történt.

"Sem az EU-tagországok, sem Ukrajna nem helyezhetõ politikai nyomásgyakorlás alá energiával való zsarolás révén" - szögezték le ezzel kapcsolatban, reményüket fejezve ki egyben: a hirtelen leállásnak nem lesznek váratlan hatásai az ukrán gáztranzitrendszer stabilitására.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök este közölte az MTI-vel, hogy határozatlan idõre megszakította az Ukrajna felé, a Testvériség vezetéktõl független távvezetéken keresztül történõ földgázszállítást aznap délután, a szállítás szeptember 25-én 18 órától leállt. A lépést a szeptember 26-i gáznaptól kezdõdõen jelentõsen megnövõ a beszállítási igénnyel indokolták.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyancsak csütörtök este közölte az MTI-vel: a kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében, péntektõl tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést.

A közlemény szerint a magyar gáztárolók feltöltése az elsõdleges, mindent megelõzõ cél.

Hangsúlyozzák, hogy a földgázszállítás az orosz-ukrán konfliktus ellenére zavartalan. Az ország gázellátása biztosított, a biztonsági gázkészlet nagysága az elõírásoknak megfelelõ, a tárolók töltöttségi szintje jelenleg 56,6 százalékon áll és a betárolás mostantól felgyorsul.
Link