"Nagyon közel vagyunk a harmadik világháborúhoz"
rta: postaimre - Dtum: 2014. oktber 04. 08:47:56
És megy a hülyeség egészen, amíg nem találkozik a véres valósággal. Svédek mi? Ja, ott is kezdõdik ám, nem kell hozzá "kivándorolni". Az Azov zászlóalj kijevi fõhadiszállásán találkoztam a svéd Carolus Lofroosszal, aki éppen a belépési papírjait töltötte ki, hogy beállva a zászlóaljba, instruktori munkát vállaljon, magyarul, betanítsa a szép számban érkezõ és teljes mértékben képzetlen önkénteseket a fegyverhasználatra, és persze, hogy harcoljon a szintén svéd Mikael Skillt egységének tagjaként.
Teljes hr
És megy a hülyeség egészen, amíg nem találkozik a véres valósággal. Svédek mi? Ja, ott is kezdõdik ám, nem kell hozzá "kivándorolni". Az Azov zászlóalj kijevi fõhadiszállásán találkoztam a svéd Carolus Lofroosszal, aki éppen a belépési papírjait töltötte ki, hogy beállva a zászlóaljba, instruktori munkát vállaljon, magyarul, betanítsa a szép számban érkezõ és teljes mértékben képzetlen önkénteseket a fegyverhasználatra, és persze, hogy harcoljon a szintén svéd Mikael Skillt egységének tagjaként. Az önkéntességrõl, a zászlóalj politikai agendájáról és persze az Azov megítélésérõl beszélgettünk.

Ön másokkal ellentétben beleegyezett, hogy lefotózzam és a nevét is adta az interjúhoz. Miért?

Azért, mert a svéd hadseregben tudják már, hogy itt vagyok. Nem csináltam titkot a dologból, hogy jövök az oroszokkal harcolni, ezért nem igazán számít, ha megjelenik az arcom és a nevem a médiában.

Nem érhetik szankciók emiatt, ha hazamegy?

Tudtommal nem. A svéd törvények nem tiltják, hogy egy másik ország fegyveres konfliktusában harcoljon valaki, ez ki sincs dolgozva. Úgyis fogalmazhatnánk, hogy ez a szürke zóna, nincs tiltva, de támogatva sem. Egyébként nyilván fogadna néhány kihallgatás, ha hazatérnék Svédországba, de ilyesmi nem áll a szándékomban.

Fotók: Jászberényi Sándor

Miért jelentkezett az Azov zászlóaljba?

Amellett, hogy svéd állampolgár vagyok, a finn kisebbséghez tartozom. Az oroszok már megpróbálták megszállni Finnországot a történelem folyamán, nem szeretném, ha eljutnánk megint eddig és finn földön folyna a harc. Nagyon kevesen látják, hogy konkrétan milyen veszélyes az, amit Putyin mûvel, hogy semmilyen garancia sincs arra, hogy Ukrajnánál megáll, és nem vonul tovább a Baltikum, Finnország felé. Ukrajna fegyveres megszállása is vérlázító önmagában, amit nem szabad hagyni. Európa, mint mindig a történelemben nem fogja fel a veszélyt és az utolsó pillanatig nem reagál – akkor pedig már késõ lesz. Véleményem szerint nagyon közel vagyunk a harmadik világháborúhoz, a forgatókönyv kísértetiesen hasonló, de mint akkor, Európa most is teljesen passzív. Svédországban és Európában a közvéleményt az Iszlám Állam köti le, arról, hogy mi történik a közvetlen szomszédunkban nagyon kevés embernek van fogalma. Ezért döntöttem úgy, hogy, ha már a kormányom érdemben nem foglalkozik a légterünket megsértõ és Ukrajnát megszálló oroszokkal, én jövök harcolni ellenük.

Ez technikailag hogyan valósult meg?

Nem én vagyok az elsõ, aki ezt így gondolta. Mikael Skillt már egy jó ideje harcol lent a keleti fronton, követtem a Twitterén. Egy alkalommal, a hírek elolvasása után ráírtam: „Hé Mikael, nem kell neked egy géppuskás?”. Azt mondta, hogy igen, így fogtam magam, vettem egy repülõjegyet Kijevbe és jöttem. Jelentkeztem az Azov fõhadiszállásán és itt vagyok.

Mikael Skilltet a nemzetközi médiában fajvédõnek festik le. Svédországban sincsen túl jó híre: a svéd tartalékosoktól szélsõséges nézetei miatt rakták ki. Maga is neonáci?

Nem, nem hiszek a faji felsõbbrendûségben, és nem vagyok tagja semmilyen neonáci szervezetnek. Mikael Skillt politikai nézeteit nem osztom, ellenben az oroszok ellen harcol és én is az oroszok ellen harcolok. Nyilván, nem vinném haza bemutatni az édesanyámnak, de a jelenlegi helyzetben az Azov hadosztály az egyetlen lehetõségem, hogy harcolhassak az oroszokkal, mivel a reguláris ukrán hadsereg nem vesz fel külföldieket a soraiba.

Az Azov zászlóaljról is az a hír járja, hogy fõleg az ukrán futballhuligánokból és kijevi neonácikból szervezõdik. Andrej Bilcekíj, a zászlóalj alapítója az egyik legismertebb fehér fajvédõ Ukrajnában.

Sok a szélsõséges az Azovban, ez egyértelmû. De nem mindenki az. Kezdetben, amikor a zászlóalj megalakult, összesen háromszáz emberbõl jött létre, a nagyrészük valóban köthetõ valamilyen szélsõséges ukrán szervezethez. Ez azóta sokat változott, fõleg annak a politikának köszönhetõen, hogy bárkit felvesznek a soraikba, aki harcolni akar az oroszok ellen. Arabok és zsidók is vannak az Azov hadosztályban, ezt személyesen tudom. Hetente háromszáz jelentkezõ van már, és ahogyan növekszik a krízis, ez egyre inkább nõni fog.

A felvétel során van ideológiai szûrés?

Elbeszélgetés van. Ki kell tölteni egy kérdõívet, ahol gyakorlatilag minden releváns információt meg kell adni. Engem felvettek, holott nyilvánvalóvá tettem, hogy nem vagyok neonáci, illetve szélsõséges. Nem volt ebbõl problémám.

Miután felvették, mi következett?

Várni kellett egy darabig, amíg végigmegy az adminisztráció, mert mint említettem, sok a jelentkezõ. Végül Skillt külföldi egységéhez kerültem. Elsõ körben, míg Kijevben voltam, az Azov bázison instruktori feladatokat végeztem, azokat tanítottam be a gépkarabély használatára, akiknek semmilyen fegyveres tapasztalatuk nem volt. Ez után indultunk le Urzufba, Mariupol mellé, ahol már én is megkaptam a fegyveremet és az egység jelzését. A többirõl nem beszélhetek.

Hamarosan parlamentáris választások lesznek Ukrajnában. Az Azov zászlóaljat sokan úgy értékelik, mint az ukrán szélsõjobb magánhadseregét. A szélsõjobboldali politikai erõk, például a Právíj Szektor már bejelentette, hogy, ha Porosenkó elnök nem változtat, akkor akár egy új forradalmat is kirobbanthatnak. Maguk külföldiek részt vesznek majd ebben az Azov kötelékén belül?

Nem, az ukrán belügyekben nem fogok részt venni. Én az oroszokkal harcolok, csakúgy, mint a külföldiek az Azovban. Nem fogunk Kijevben fegyverben masírozni, ebben pedig mindenki egyetért.

Ha ennek a konfliktusnak vége lesz és életben marad, hogyan tovább?

Porosenkó állampolgárságot ígért az Ukrajnáért harcolóknak. Ha kiverjük az oroszokat és béke lesz, valószínûleg itt fogok maradni Ukrajnában. Családot akarok alapítani.

Link