Törökország: a határokon átnyúló operáció felkészülés a teljes körû háborúra?
rta: postaimre - Dtum: 2014. oktber 04. 15:11:14
A török parlament felhatalmazta a hadsereget az Iszlám Állam elleni küzdelemre Irakban és Szíriában

Teljes hr
A török parlament felhatalmazta a hadsereget az Iszlám Állam elleni küzdelemre Irakban és Szíriában.

Ezen kívül engedélyezték külföldi fegyveres erõk törökországi tartózkodását is. A megállapodás egy évig érvényes október 4-tõl kezdve.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szerint a felhatalmazást csak a kormány utasítására fogják felhasználni.

Oktay Aksoy a török Külpolitikai Intézet nemzetközi programok osztályának igazgatója megosztotta véleményét az Oroszország Hangjával a felhatalmazás lehetséges következményeit illetõen:

Törökország nagyon aggódik amiatt, hogy mi történik most Szíriában. A Szíriával közös határ védelmének megerõsítése és a fegyveres erõk számára a határokon átnyúló mûveleteket engedélyezése tisztán védelmi jellegû. Az idõ majd megmutatja, hogy fogják-e használni a gyakorlatban ezt az engedélyt. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben Törökország kénytelen hasonló lépésekre elszánni magát. Ismeretes például, hogy a szíriai határ mentén elhelyezkedõ falvakban idõszakosan rakéták zuhannak le.

A török hatóság természetesen nem kíván részt venni a ”szíriai kalandban” az ENSZ erre vonatkozó álláspontja vagy a NATO döntése nélkül. Ma azonban az ország nemzetbiztonsága közvetlen veszélyben van. A helyzet pedig tovább romlik, így nem kizárt, hogy szükség lesz az engedély felhasználására.

Ez a jól ismert ankarai szakértõ véleménye volt. Arról, hogy mit gondolnak a szíriai határ közelében élõ törökök, Servet Molaoghli, az ellenzéki Köztársasági Néppárt regionális képviseletének vezetõje mesélt:

A kezdetektõl fogva elhibázottnak tartottuk a jelenlegi török kormány közel-keleti politikáját. Különösen a szíriai irányvonalat. Törökország támogatta az ellenzéket Bassár el-Aszad megdöntése érdekében, amely kezdetben mérsékeltnek igyekezett megmutatkozni, késõbb azonban feltárta a világ elõtt a valódi arcát. Ez az elhibázott politika volt az egyik fõ oka az ISIS és egyéb szélsõséges iszlám csoportok megerõsödésének.

A nemzetközi közösség sokkal megfontoltabb lépéseket és a nemzetközi jog alapelveinek a betartását várta Törökországtól. Ankara azonban figyelmen kívül hagyja mindezt és továbbra is komoly hibákat követ el a regionális politikájában. Nem szabad az ENSZ Biztonsági Tanácsának ide vonatkozó állásfoglalása nélkül egyoldalúan beavatkozni egy idegen ország eseményeibe.
Teljes szöveg: Link