Milliárdokért megy a belharc a hitközségben?
rta: postaimre - Dtum: 2014. oktber 16. 21:03:11
Az írás a Népszabadság 2014. 10. 16. számában jelent meg.
Pénz és hatalom – ahogyan más szervezeteknél megszokhattuk, a hitközségben is ennek megszerzéséért folyik a harc. Az apropót ezúttal a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga adja, amelyet a tervek szerint milliárdos nagyságrendû költségvetési támogatásból újítanak fel.
Teljes hr
Az írás a Népszabadság 2014. 10. 16. számában jelent meg.
Pénz és hatalom – ahogyan más szervezeteknél megszokhattuk, a hitközségben is ennek megszerzéséért folyik a harc. Az apropót ezúttal a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga adja, amelyet a tervek szerint milliárdos nagyságrendû költségvetési támogatásból újítanak fel.


Durvul a helyzet a Budapesti Zsidó Hitközségben (BZSH). Elõzõleg Schwezoff Dávid, a BZSH ügyvezetõ igazgatója levélben tájékoztatta a közgyûlési tagokat, hogy felszólította Tordai Pétert, mondjon le elnöki tisztségérõl: ellenkezõ esetben a közgyûlés elõtt fogja kezdeményezni visszahívását.

Schwezoff Dávidnak tudomására jutott ugyanis, hogy Tordai egyeztetéseken vesz részt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga sorsával kapcsolatban. Szerinte olyan tárgyalások folynak a háttérben, amelyeket nemcsak a nyilvánosság, de elõle, mint a zsinagóga tulajdonosa, a BZSH képviseletére jogosult és kötelezett ügyvezetõ igazgató elõl is eltitkolnak. Schwezoff úgy tudja, a Rumbach Sebestyén utcai beruházásra 2,7 milliárd forintot szán a kormányzat: ekkora összeg már képes az „elvtelenséget is szabadjára engedni”.Tordai Péter válaszként szintén levelet írt a közgyûlés tagjainak. Visszautasította a „nemtelen támadásokat”, és Schwezoff Dávid visszahívását javasolta. November elejére összehívta a BZSH közgyûlését, ezzel együtt fegyelmi eljárást is kezdeményez az ügyvezetõ igazgatóval szemben. „Megpróbáltam, de nem tudok, és már nem is kívánok vele a jövõben együtt dolgozni” – indokolta fellépését.

Tordai, aki a Mazsihisz alelnöke is egy személyben, kérdésünkre elmondta: a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógáról és más, felújításra váró ingatlanokról a kormányzat a Mazsihisszel, nem pedig a BZSH-val egyeztet. A Rumbach Sebestyén utcában „folyamatosan vannak bejárások”, a munkálatok a tervek szerint jövõre kezdõdnek. Az átadás egyik lehetséges idõpontja 2016. április 16-a, a holokauszt magyarországi emléknapja.

„A kormány valóban 2,7 milliárd forintot szán a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítására és átalakítása, de errõl még nincs hivatalos döntés” – nyilatkozta Tordai.

Schwezoff Dávid a tavasszal távozó – idõközben Lázár János miniszter tanácsadójának felkért – Zoltai Gusztáv utóda. Kiderült róla, hogy régebben transzvesztita elõadóként melegbárokban lépett fel, katolikus kántorként tevékenykedett és evangélikus egyetemen is tanult. Heisler András, a Mazsihisz elnöke, majd a Mazsihisz elnökök tanácsa is próbálta elérni, hogy menesszék, de Tordai Péter korábban nem lépett az ügyben.

Schwezoff és Tordai a közelmúltban a csepeli zsinagóga ügyében csapott össze. A BZSH elnökét az a vád érte, hogy – feltehetõen anyagi elõnyök reményében – a számára kedves kivitelezõnek akar kedvezni. Tordai ezt is visszautasította. A csepeli zsinagóga alapkövét 2013 januárjában tették le. A beruházással szeptember végéig kellett volna elkészülni, de eddig egyetlen kapavágás sem történt. A késedelmet Tordai Péter a hitközségen belüli viszályokkal magyarázta.
Link