India lehet Izrael következõ katonai szövetségese?
rta: postaimre - Dtum: 2014. oktber 28. 19:24:13
Oroszország-Kína-India...és persze a zsidó is fel van fûzve a láncra. India lehet Izrael következõ katonai szövetségese?Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke szeptemberben találkozott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel. Ilyen szintû eseményre az elmúlt tíz évben nem volt példa a két ország között.
Teljes hr
Oroszország-Kína-India...és persze a zsidó is fel van fûzve a láncra. India lehet Izrael következõ katonai szövetségese?Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke szeptemberben találkozott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel. Ilyen szintû eseményre az elmúlt tíz évben nem volt példa a két ország között. A találkozás alkalmával Netanjahu Izraelbe invitálta Modit, illetve szóba került az iszlám terrorizmus problémája is, amellyel szemben Netanjahu szorgalmazta az Indiával való szorosabb együttmûködést is.

A múlt hét folyamán újabb fordulat történt a két ország kapcsolatában: India sok év után úgy döntött, 144 millió dollár értékben vesz Izraeltõl rakétákat. A terv szerint 2015 decemberétõl kezdõdõen India öt év alatt több mint kétszáz Barak 1 típusú, csatahajóra szerelhetõ rakétát vesz majd meg Izraeltõl. Az indiai haditengerészet pozitívan áll az üzlethez, hiszen elmondásuk szerint az elmúlt években az ország hadihajóinak készletei hiányt szenvedtek az utánpótlásban.

Izrael számára is meglehetõsen fontos ez a megállapodás, hiszen ennek megkötésével közelebb kerülhetnek az új indiai kormányhoz, így a diplomáciai kapcsolatokban is elõrelépés történhet, amely idõvel elõmozdíthatja a katonai együttmûködést is. 2006-ban egyszer már kísérletet tettek a most megkötött üzlet lebonyolítására, azonban egy korrupciós botrány miatt akkor ez meghiúsult. A vádak azóta is bizonyítékok nélkül maradtak, így most ismét lehetõség adódott a félbeszakadt tárgyalások felújítására. Netanjahu a találkozás alkalmával többek között javaslatot tett Modinak arra, hogy együttmûködésüket terjesszék ki a cyber térre is.

Izrael kiterjedt biztonsági kapcsolatokat ápol Indiával, illetve fontos fegyverellátó is az ázsiai országok számára - a 2013-as adatok szerint az elmúlt években 3,9 milliárd dollár értékben exportált fegyvereket a térségbe. India védelmi minisztere júliusban látogatott Izraelbe, ahol további fegyverek vásárlásról, valamint az indiai légierõ számára kifejlesztett rendszert érintõ üzleti lehetõségekrõl tárgyaltak. Az elmúlt évben az indiai kormány jóváhagyta tizenöt Heron, pilóta nélküli légijármû megvásárlását is.

Izrael jelenleg a Barak 1 továbbfejlesztett verzióján, a Barak 8-on dolgozik India közremûködésével. Jelenleg India jelenti a legnagyobb vásárlóerõt az izraeli védelmi eszközökre, emellett az Indiában lévõ katonai delegációk közül az izraeli a második legnagyobb az amerikai után. Mindemellett a két ország aktívan együttmûküdik a terrorizmus elleni küzdelemben is.

A 144 millió dolláros üzleten kívül múlt hét folyamán sikerült tetõ alá hozni egy 525 millió dolláros megállapodást is. India nyolcezer tankelhárító rakétát és háromszáz indítószerkezetet vásárol Izraeltõl a Barak 1 rakétákon kívül, elutasítva ezzel Washington ajánlatát. Az USA hosszú ideig gyõzködte Indiát a Lockheed által épített Javelin rakéták megvásárlására, úgy tûnik, nem sok sikerrel.
Kattintson és tekintsen be az izraeli hétköznapokba!

India továbbá kilátásba helyezte izraeli gyártmányú AWACS megfigyelõ repülõgépek vásárlását is. Amennyiben sikerül ezzel kapcsolatban is megállapodni, úgy Izrael további egymilliárd dolláros bevételre számíthat, amely nem csupán anyagi nyereséget jelentene számukra, hanem az izraeli védelmi ipar gyõzelmét is.

Novemberben magas szintû látogatásra kerül majd sor, ekkor India belügyminisztere, Rajnath Singh érkezik Izraelbe. A látogatás ismét egy fontos esemény a két ország történelmében, hiszen 2000 óta ez az elsõ ilyen szintû találkozó az újjáéledõ izraeli-indiai kapcsolatok tükrében. A négy napos utazás alatt a miniszter november 6-án találkozik majd Benjamin Netanjahuval. Az indiai-izraeli védelmi kapcsolatok már most is szorosnak mondhatóak, azonban izraeli szakértõk úgy vélik, Narendra Modi személyének köszönhetõen várhatóan ezek még szorosabbá fognak válni.

Izrael védelmi kapcsolatai a gázai konfliktus során meglehetõsen feszültté váltak az Amerikai Egyesült Államokkal, ezért úgy tûnik, Izrael mostanában inkább ázsiai szövetségeseivel próbál szorosabb kapcsolatba kerülni. India mellett Japán és Kína is fontos szerepet játszik a diplomáciai kapcsolatokban.
Link' target='_blank'>Link