Londoni elemzõk: Amerika messze lehagyja az euróövezetet
rta: postaimre - Dtum: 2014. oktber 31. 13:56:11
Az amerikai gazdaság továbbra is messze maga mögött hagyja a recesszió közelében járó euróövezetet, és ez a következõ két évben várhatóan az euró dollárárfolyamának fokozatos eróziójához vezet – jósolták a legújabb amerikai gazdasági teljesítményadatok csütörtöki ismertetése után londoni pénzügyi elemzõk.
Teljes hr
Az amerikai gazdaság továbbra is messze maga mögött hagyja a recesszió közelében járó euróövezetet, és ez a következõ két évben várhatóan az euró dollárárfolyamának fokozatos eróziójához vezet – jósolták a legújabb amerikai gazdasági teljesítményadatok csütörtöki ismertetése után londoni pénzügyi elemzõk.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium elõzetes becslése alapján 3,5 százalékkal nõtt éves összevetésben az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) az idei harmadik negyedévben. A második negyedévi éves amerikai GDP-növekedés 4,6 százalék volt ugyan, de a harmadik negyedévrõl szóló, ennél kevésbé robusztus becslés is jobb az elemzõi várakozásoknál.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzõcég, a Capital Economics közgazdászainak csütörtöki elõrejelzése szerint az amerikai gazdaság növekedési üteme a 2014 egészére várt 2,3 százalékról 2015-ben 3 százalékra gyorsul.
A ház értékelése szerint most már “széles szakadék tátong” az amerikai és az euróövezeti gazdaság teljesítménye között, és a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy ez a szakadék nem sokat szûkült a negyedik negyedév kezdete óta sem.
A legnagyobb eurógazdaságok november közepe elõtt nem ismertetik új GDP-adataikat, de például a belga gazdaság alig 0,8 százalékkal nõtt a harmadik negyedévben éves összevetésben.
Az euró jelenlegi dollárárfolyama már most tükrözi az euróövezeti gazdaság teljesítményének elmaradását az amerikai gazdaságétól. Ezért nem lenne indokolt egyedül e teljesítménykülönbség alapján az euró árfolyamának összeomlását jósolni, ahogy azt néhány piaci szereplõ már megtette – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzõi.
A ház szerint azonban a kockázatok mindenképpen az euró gyengülésére utalnak, különös tekintettel arra, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) valószínûleg teljes körû mennyiségi enyhítési ciklus elkezdésére kényszerül a defláció növekvõ veszélye miatt.
Az amerikai jegybank szerepét betöltõ Federal Reserve éppen most jelentette be, hogy a hónap végén lezárja havi kötvényvásárlási ciklusát.
A Capital Economics elemzõi azt jósolják, hogy ebben a környezetben az euró 2014 végén 1,25 dollárra, 2015 végére 1,20 dollárra, 2016 végére 1,15 dollárra gyengül.
Egy másik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzõcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai a harmadik negyedévi amerikai GDP-adatot értékelõ csütörtöki elemzésükben azt valószínûsítették, hogy az infláció globális lassulása miatt a Federal Reserve-nek az amerikai gazdasági növekedés erõsödése ellenére sem kell feltétlenül már 2015 elsõ felében emelnie irányadó szövetségi kamatcélját.
A CEBR elemzõinek prognózisa szerint az amerikai gazdaság 2015-ben 3,2 százalékkal növekszik, és mindez – a globális inflációs környezetet is figyelembe véve – erõteljes alapokat teremthet ahhoz, hogy a Fed a jövõ év második felében kezdje meg kamatpolitikájának normalizálását.(MTI)
- See more at: Link