Aggódó lengyelek: Magyarország az egész régiót orosz kézbe löki
rta: postaimre - Dtum: 2014. november 21. 20:42:13
Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal kötött szövetsége monopolhelyzethez segíti a Gazpromot Közép-Európában – írta a vezetõ varsói napilap.
Teljes hr
Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal kötött szövetsége monopolhelyzethez segíti a Gazpromot Közép-Európában – írta a vezetõ varsói napilap.

A magyar miniszterelnök következetesen támogatja a Gazprom terveit, s a budapesti parlament törvényt is módosított, hogy megépíthessék a Déli Áramlat magyarországi szakaszát. A magyarok minél gyorsabban meg akarják építeni az Ukrajnát elkerülõ gázvezetéket, amely szerintük Közép-Európa biztonságát szolgálja - írta a vezetõ lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza "Orbán gázos szövetsége Putyinnal" címû cikkében. A lap emlékeztetett: Orbán Viktor szerint elsõsorban Magyarország érdekei vezérlik politikáját, azonban az Európai Parlament már felszólított ennek a projektnek a leállítására, az Európai Bizottság szerint pedig a résztvevõk szerzõdései megsértik az uniós jogot.

Ez a gázvezeték ráüti a pecsétet az orosz gáz monopóliumára Közép-Európában, megnehezítve a szállításokat a Gazprom konkurenseinek - írta a lap. Budapest azonban nem akarja látni a kockázatot, s példaképpen Szijjártó Péter külügyminiszter moszkvai nyilatkozatát idézte, amely szerint az Oroszországgal való együttmûködés növeli Közép-Európa energetikai biztonságát.

Az elemzés kiemeli, hogy Orbán következetesen támogatja a Gazprom terveit, ismertetve ennek lépéseit, és azt, hogy az Európai Unió mellett már az Egyesült Államok is bírálja a magyar vezetés Oroszországgal való egyre szorosabb gazdasági együttmûködését.
Link