Angliának segítséget kellett hívnia tengeralattjáró vadászathoz
rta: Hepcias Bonifac - Dtum: 2014. december 14. 22:37:38
A BBC által a napokban leközölt híranyag szerint Skócia északkeleti partjai mentén még a múlt hónap végén, állítólagos periszkóp észlelés okán vadászat indult egy esetleg az Egyesült Királyság környékén ólálkodó, nem szövetséges, vagy ha úgy tetszik orosz tengeralattjáró után.

2014. december 10., szerda - 09:19
Teljes hr
A probléma mindössze annyi, hogy a Nimrodok kivonása óta az angoloknak nincsen tengeralattjáró vadászatra kihegyezett merevszárnyú repülõgépük, így szövetségeseik segítségére kényszerültek: az angol védelmi minisztérium közleménye alapján a skóciai RAF Lossiemouth légibázisra szövetséges tengerészeti járõrgépek érkeztek egy rövidebb idõtartam erejéig.

A tengeralattjáró utáni kutatás tetõpontján elvileg két amerikai Lockheed P-3 Orion, egy kanadai Lockheed CP-140 Aurora, illetve egy francia Dassault Atlantique segédkezett a Royal Navy egy hadihajójának és a RAF egyik Sentinel felderítõ gépének.

A Skót Nemzeti Párt védelmi ügyekért felelõs szóvivõje, Angus Robertson úgy nyilatkozott, hogy ez az eset rettentõ módon megalázó az Egyesült Királyság részére. Fõképp, hogy nem ez az elsõ alkalom, hogy a szövetségeseik jóindulatára kell hagyatkozniuk egy komoly hiányosság megléte miatt.

A Skót Nemzeti Párt mindemellett abszurdnak tartja, hogy ugyan London hatalmas összegeket kíván elkölteni a nukleáris elrettentõ arzenál továbbvitelére, de jelenleg nem rendelkezik a tengerészeti járõrözéshez szükséges teljes arzenállal és Skóciában például egyetlen járõrgép sem állomásozik.

http://htka.hu/20...daszathoz/ [b][/b]