Kijevben tovább korlátozzák az áramfogyasztást
rta: Hepcias Bonifac - Dtum: 2014. december 16. 23:49:58
Kijev felére csökkenti az éjszakai köztéri világítás idõtartamát az ország energiaellátásában bekövetkezett zavarok miatt, emellett korlátozásokat vezetnek be a bevásárló központokban és szórakozóhelyeken, hogy a csúcsidõ óráiban visszaszorítsák az áramfogyasztást. Kijevben 17 és 21 óra közt nem lesz világítás, emellett a kormány arra kötelezné a belvárosi bevásárló központokat, hogy a karácsonyi kivilágítást is szereljék le, mert az ország áramtermelése már nem elegendõ az efféle nem-létfontosságú áramfogyasztás fedezésére.
Teljes hr
November 19-én reggel két hõerõmûvet már leállítottak, mert több napja szén nélkül maradtak a széntüzelésû erõmûvek. Jurij Zjukov helyettes energiaügyi miniszter elmondása szerint addigra már csak néhány napra elegendõ széntartalékkal rendelkeztek.

Hídfõ.net.ru | Ukrajna sötétben

Zjukov elmondása szerint az erõmûveknek legalább 3-3,1 millió tonna széntartalékkal kellene rendelkeznie, hogy a télen végig biztosított legyen a kiegyensúlyozott mûködés.

A miniszter akkor figyelmeztetett, hogy zavarok jelentkezhetnek a tömegközlekedésben, akár az idõjárási viszonyok hatására is instabillá válhat a hálózat és megszûnhet az áramellátás, mert a szénhiány miatt további erõmûveket kell leállítani.

Ukrajna az délkeleti régiókban az orosz többségi lakosság függetlenedési törekvéseinek leverésére irányuló vesztes háborúban szénbányáinak 80%-át elveszítette. A korábbi Donbassz régióban található széntartalékok adták az ország áramtermelésének közel 40%-át, így a vesztes háború miatt Ukrajna áramellátása ellehetetlenült.

Az ukrán állami média igyekszik tompítani ennek súlyát. Nem mondják meg az embereknek, hogy nem tudják megoldani a problémákat és az ország télre áram nélkül maradhat, ehelyett többek közt felújítási munkálatokra hivatkoztak, valamint olyan hírt is közöltek, miszerint hiba miatt le kellett állítani egy atomerõmû blokkot (ezzel magyarázták, hogy ahõerõmávek leállítása idején több megyében megszûnt az áramellátás). Érdekes azonban, hogy amikor a februári puccs idején idegen fegyveresek elfoglalták a rivnei atomerõmûvet, arról teljes hírzárlatot rendeltek el.

http://www.hidfo....ogyasztast