Visszatér a cári dinasztia Oroszországba
rta: postaimre - Dtum: 2015. jnius 26. 11:12:30
Milyen meglepõ és váratlan esemény! Visszahívná a Romanov dinasztia leszármazottait egy szentpétervári képviselõ. Szerinte így újra régi erejében és fényében pompázhatna Oroszország.
Teljes hr
Milyen meglepõ és váratlan esemény! Visszahívná a Romanov dinasztia leszármazottait egy szentpétervári képviselõ. Szerinte így újra régi erejében és fényében pompázhatna Oroszország.

Mióta II. Miklós cárt és családját megölték a bolsevikok 1918-ban, külföldön élnek a Romanov család különbözõ ágainak leszármazottai. A Szovjetunió felbomlása óta idõrõl-idõre felvetõdik visszatérésük témája. Ma a spanyolországi Maria Vlagyimirovna Romanova nagyhercegnõ és a dániai Dmitrij Romanovics Romanov herceg tartja magát a cári dinasztia fejének. Nekik írt most levelet Vlagyimir Petrov képviselõ.

„Jelenleg nehézségekbe ütközik Oroszország nagyságának és világpolitikai befolyásának felélesztése. Biztos vagyok benne, hogy ilyen történelmi pillanatban az Uralkodó Romanov Ház tagjai nem maradhatnak ki az Oroszországban zajló folyamatokból” – idézte a levelet az állami orosz napilap, az Izvesztyija.

A képviselõ kész kidolgozni egy törvényjavaslatot, hogy hazatérjenek a cári sarjak. Fontos szimbolikus szerepet szánna a Romanovoknak. Szerinte, ahogy több európai államban, úgy Oroszországban is a nemzeti kultúra és hagyományok megõrzésének jelképei lehetnének az egykori uralkodóház tagjai. Az állami ünnepségeken való részvételen kívül, megfelelõen pompás otthont is biztosítana számukra Szentpétervár, vagy a Krím-félsziget palotáinak egyikében.

A Romanov család szóvivõje, Alekszandr Zakatov emlékeztetett, hogy a leszármazottak már nem egyszer jelezték, készek visszatérni Oroszországba. Miközben semmilyen vagyoni kártérítést, sem politikai befolyást nem követelnek, azt szeretnék, hogy történelmi örökségként ismerje el az uralkodó házat az orosz állam.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Romanovok semmilyen politikai harcban nem vesznek részt. Mivel bizonyos körök, például monarchisták, vagy ellenzékiek, ki akarnák használni visszatérésüket, ezt kizárólag a megfelelõ jogi keretek tisztázása után tartják elképzelhetõnek.

Kép: Középen Dmitrij Romanovics Romanov herceg (Wikipedia)Link