Fegyverkezhet a szélsõjobb?
rta: postaimre - Dtum: 2015. augusztus 01. 14:50:52
Csak az íze kedvéért! Félszáznál is többen jelezték részvételüket az Önkéntes Határvadász Egységbe, amely vasárnap reggelre Kiskundorozsmára hirdette meg a gyülekezõt azoknak, akik készek „megállásra késztetni a határon épülõ kerítést megrongálni készülõ törvénytelen bevándorlót".
Teljes hr
Csak az íze kedvéért! Félszáznál is többen jelezték részvételüket az Önkéntes Határvadász Egységbe, amely vasárnap reggelre Kiskundorozsmára hirdette meg a gyülekezõt azoknak, akik készek „megállásra késztetni a határon épülõ kerítést megrongálni készülõ törvénytelen bevándorlót".

„Íme egy kiváló eszköz, amellyel meghátrálásra késztethetjük majd az éppen a kerítést megrongálni készülõ törvénytelen bevándorlót. Kiváló objektumvédelmi eszköz, természetesen nem nõk és gyermekek ellen, de csoportokban érkezõ katonakorú férfiak esetében kiválóan alkalmazható" – ezekkel a szavakkal népszerûsíti a Facebookon Toroczkai László jobbikos ásotthalmi polgármester a Keserû Mûvek gumilövedékes önvédelmi fegyverét, amely a gyártó tájékoztatása szerint rendeltetésszerû használat esetén emberi élet kioltására nem alkalmas, de igen nagy fájdalmat lehet vele okozni. Vásárlásához engedély nem szükséges, törvényesen azonban csak a saját portáján, házán, udvarán belül használhatja a tulajdonosa „személy elleni támadások elhárítására". Közterületen nem.
Razzia egy menekültetkkel teli vonaton - megtört az erõszakmonopólium?
Razzia egy menekültetkkel teli vonaton - megtört az erõszakmonopólium?
Kovács Klára / Népszabadság

Toroczkai rutinos politikus. Nem szólítja fel híveit, hogy efféle fegyvereket vásároljanak, csak annyit mond, hogy „ez egy kiváló eszköz" a bevándorlók ellen. Kéretlen reklámjának kommentelõi azonban ennyibõl is értettek. Sokan csak az ára felõl érdeklõdtek, mások vitatták, hogy miért ne lehetne nõkre és gyerekekre is tüzelni vele. (Meg kell jegyezni: a többség azért a gyermekeket és az asszonyokat megkímélné a gumilövedékek okozta sérülésektõl – a szerk.) Ellenben akadtak olyanok is, akik az ölésre alkalmatlan fegyver helyett AK-k (Kalasnyikovok) beszerzését tartanák célszerûnek.


Vasárnap könnyen kétfrontos harcra kényszerülhet a rendõrség Kiskundorozsma térségében. Már, ha valóban megjelenik ott az eseményre Facebookon jelentkezõ, és a központi javaslatnak megfelelõen gázspray-vel, nyolc centis pengehosszúságú késekkel, gyalogsági ásókkal felfegyverkezett félszáz önkéntes határvadász.

Ha akarnák se fogadhatnák el a rendõrök a segítségüket. Sõt, fel kellene lépniük ellenük. Senki más nem végezhet szervezett bûnmegelõzési feladatokat, nem tarthat még csak bûnmegelõzési céllal sem felvonulásokat, csak a települési önkormányzatok e célra létrehozott szervezetei és az elmúlt években félig meddig államosított, erõs állami felügyelet alá helyezett polgárõrség.
Menekült-dosszié

- Embertelen körülmények közé menekülnek

- Orbán zseni, Magyarországon kezd elszabadulni a gyûlölet

- Sötétedéskor megrohanják a kerítést

- Néma zokogás a Keleti pályaudvaron

- Rémisztõ sebekkel jönnek Magyarországra

- Tõle tanulhatták Orbánék az idegengyûlöletet

- Tarlós: Budapest tervet készít a menekültek miatt

- Senki nem tudja, ki számozza meg a menekülteket

- Zsúfolásig megtelt a Keleti környéke - videó

Így próbálta a kormány annak idején megakadályozni az úgynevezett gárdavonulásokat. Most azonban az önkéntesek várhatóan az ásotthalmi (vagy a térségben mûködõ más) mezõõrség égisze alatt vonulnak majd a határra. Nem tudni, mit reagál erre a rendõrség. Még pénteken délelõtt írásban feltett kérdéseinkre lapzártánkkor szóban azt a választ kaptuk a rendõrség sajtóügyeletétõl, hogy „türelmet kérnek".
Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Annak ellenére sem kaptunk választ, hogy vasárnap is jó eséllyel újabb másfél ezer illegális határsértõvel szemben kell fellépnie a hatóságoknak a frissen hatályba lépett határrendészeti szabályok alapján. Ez akkor is komoly kihívás lenne, ha nem kellene – „akár csak fél szemmel is" – félszáz felfûtött és félig-meddig talán fel is fegyverkezett szélsõségest is szemmel tartaniuk. Kérdés persze, hogy az egy hete szervezõdõ csoportba sikerült-e idõközben beépülnie a rendõrségnek vagy a titkosszolgálatnak, hogy elejét vegyék egy esetleges rendõrség-önkéntes határvadászok konfliktusnak?
Link