A szükséges háború
rta: postaimre - Dtum: 2015. augusztus 08. 15:18:24
Michael Moore új filmje, ezúttal az amerikai hadigépezetrõl
Teljes hr
Michael Moore új filmje, ezúttal az amerikai hadigépezetrõl

Új mozival rukkol elõ a napokban Michael Moore amerikai filmrendezõ, aki a Kóla, puska, sült krumpli címû alkotásáért 2003-ban megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, a Fahrenheit 9/11 címû munkája pedig minden idõk legsikeresebb, óriási profitot hozó amerikai dokumentumfilmje lett.

A nem titkoltan baloldali-liberális elkötelezettségû személyiség ezúttal az amerikai katonai-ipari komplexum mûködését mutatja be a tõle ismert rámenõs, pimasz újságírós, szatirikus stílusban Mit szálljunk meg legközelebb? (Where to invade next?) címmel.
A rosszat nem kell kitalálni
A mi európai, magyar perspektívánkból minden okunk megvan arra, hogy ferde szemmel nézzük, amit Amerika mûvel – a Magyar Nemzet vezércikke.

A forgatás 2009 óta zajlott titokban, mert mint Moore a napokban a nyilvánossággal megosztotta, attól tartottak, hogy követik és megfigyelik õket. A filmet nagyszabásúnak jellemezte, amely három kontinensen készült, de hangsúlyozta, hogy kis stábbal dolgozott rajta. A hosszú munka mostanra hozta meg gyümölcsét, hogy be lehessen mutatni a torontói filmfesztiválon. Részleteirõl nem sokat árult el a rendezõ, az esemény honlapján pedig annyit lehet megtudni, hogy Moore ezúttal azt üzeni a Pentagonnak, hogy „álljon le, mostantól helyettük õ fogja csinálni a megszállást Amerika nevében”.

A Periscope.tv-n megjelent videójában azt mondta, hogy az örökös háborúban álló Egyesült Államok kérdése mindig is foglalkoztatta, s ez gondoskodik is a szükséges szatíráról. „Úgy tûnik, állandóan jelen van az, hogy ’szükség van egy ellenségre–hol van az ellenség’, mindezt azért, hogy életben tarthassuk az egész katonai-ipari komplexumot és a cégeket, melyek ebbõl rengeteg pénzt csinálnak. Ez mindig aggasztott, és ebbõl jön a vígjátéki elem” – fogalmazott Moore, aki szerint a humor kitûnõ eszköz az üzenet eljuttatására a közönséghez.
Link