Kövér: Nincsenek ügynöklisták...és nem érdekli a fidesz
rta: postaimre - Dtum: 2015. augusztus 09. 10:41:41
Ajvé, mindegy, csak nekik jó legyen! Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnöke (b) és Kövér László, az Országgyûlés fideszes elnöke a III. Ökopolisz Nyári Akadémián tartott Hogyan tovább Magyarország címû pódiumbeszélgetésen Felsõtárkányban 2015. augusztus 8-án

Teljes hr
Ajvé, mindegy, csak nekik jó legyen! Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnöke (b) és Kövér László, az Országgyûlés fideszes elnöke a III. Ökopolisz Nyári Akadémián tartott Hogyan tovább Magyarország címû pódiumbeszélgetésen Felsõtárkányban 2015. augusztus 8-án

Kövér László, az Országgyûlés elnöke és Schiffer András, az LMP társelnöke részvételével, Hogyan tovább, Magyarország? címmel tartottak pódiumbeszélgetést a III. Ökopolisz Nyári Akadémián szombaton Felsõtárkányban. Kövér László elmondta: 1990 után a kommunizmus kisöpréséhez szükséges minimális konszenzus sem jött létre a rendszerváltó erõk között. Szerinte ez vezetett oda, hogy 2006-ra „polgárháborús állapotok” alakultak ki Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc szándéka tömeges utcai erõszakba forduló megmozdulásokra, ennek nyomán pedig demokráciakorlátozó intézkedések meghozatalára irányult. Ennek nyomán került az ország mélypontra – mondta a fideszes politikus. Szavai szerint az 1990 elõtti kurzus MSZP-be és az SZDSZ-be átlépett képviselõi nem voltak hajlandók elismerni az újonnan színpadra lépett politikai erõk legitimitását.

Schiffer András arra emlékeztetett, hogy a rendszerváltáskor a régi nomenklatúra elitje békésen gazdasági hatalommá válthatta politikai hatalmát országosan és helyi szinten. Az LMP társelnöke rámutatott: a külföldi tõke és a volt kommunista tõkések között létrejött kiegyezés eredménye az a fejlõdési pálya, amely az egész felzárkózási projekt bukását eredményezte Magyarországon. Olyan, a térségben egyedülálló gazdasági szerkezet alakult ki, amely a multinacionális szektor fölényét eredményezte.
Nemzetgyûlöletbõl táplálkozó baloldal

Az ellenzéki politikus kitért az ügynöklisták kérdésére is. Szerinte „ki kell tenni az asztalra”, hogy 1990 után a médiában, a gazdaságban, a rendszerváltó pártokban pozíciót szerzõk között ki voltak szereplõi az állambiztonsági hálózatnak. A házelnök Schiffer András szavaira reagálva kijelentette: nincsenek és nem is voltak ilyen ügynöklisták. Hozzátette: szelekció és differenciálás nélkül nem lehet ezt a kérdést rendezni. Schiffer András azt is mondta: az elmúlt öt év során az ország oda jutott, hogy aki helyben próbál meg boldogulni, de nem fideszesként tartják nyilván, elesik a lehetõségektõl.

Kövér László arról is beszélt, hogy a demokrácia az elmúlt több mint húsz évben a konszenzus hiányában rossz útra csúszott, ennek egyik oka pedig az engesztelhetetlen, arrogáns szembenállás, amikor mindig mindenki a legsarkosabb véleményt fogalmazza meg. Szerinte a baloldal a 20. század eleje óta nemzetgyûlöletbõl táplálkozik. Ebben pedig egyre kevesebb a magyar specifikum, az egész európai baloldal nemzet- és kereszténygyûlölõ. Ugyanakkor a kezdetektõl bevándorláspárti is, aminek magyarázata, hogy a lassan elkopó eredeti bázisuk pótlását látják a betelepülõkben – mondta.
Globális kizsákmányolás, megbukott jóléti rendszer

Kövérrel szemben Schiffer András úgy fogalmazott, hogy a haza üdvét egy egymás érveire nyitottabb politikai stílus szolgálná, amely elvezethet a konszenzushoz is. Az egész pályás letámadás politikája azonban nem ebbe az irányba hat, bár az ellenfelek minõsítésének is van teremtõ ereje – mondta. Schiffer András szerint napjainkban az elnyomás és a kizsákmányolás alapvetõen globális és multinacionális keretek között zajlik, ami nemcsak az alávetett emberek számára jelent fenyegetést, hanem a nemzeti keretek felrúgásához is vezethet.

„Engem már végképp nem érdekel a Fidesz”

Ezt a 444 videója szerint ugyanitt mondta Kövér László házelnök. „Engem már végképp nem érdekel a Fidesz, engem a saját gyerekeimnek a sorsa érdekel” – mondta a fideszes politikus. Hozzátette: õ nem lett milliárdos, nincsenek vállalkozásai, csak három okos gyermeke. Nekik és unokáinak szeretne élhetõ világot teremteni.

A házelnök szavai szerint mára már tarthatatlanná vált a helyzet Európában, megbukott az európai jóléti rendszer és teljes káosz fenyeget. Utolsó utáni pillanatban járunk, hogy újrafogalmazzuk európai identitásunkat, amihez a „kályhát”, az alapkövet a család jelenti. Csak így tudunk felépíteni egy új Európát – mondta.

Az LMP-s politikus ezzel összefüggésben felvetette, hogy a Fidesznek is harcolnia kellene azért, hogy a termõföldeket kivegyék a tõke szabad áramlásának hatálya alól, ám ennek Kövér László szerint jelenleg nincs realitása.
Link