Újabb állami dolgozók nemzetbiztonsági ellenõrzését rendelik el
rta: postaimre - Dtum: 2015. augusztus 10. 18:40:47
Na, ez teljesen kész! Értitek, vagy mégis? Pintér Sándor vélhetõen véget vetne a kiszivárogtatásnak, máris módosítaná az áprilisi rendeletet. Fõként informatikusok és pszichológusok megbízhatósága a tét.
Teljes hr
Na, ez teljesen kész! Értitek, vagy mégis? Pintér Sándor vélhetõen véget vetne a kiszivárogtatásnak, máris módosítaná az áprilisi rendeletet. Fõként informatikusok és pszichológusok megbízhatósága a tét.

A belügyminiszter várhatóan heteken belül elrendeli az állami alkalmazottak egy újabb körének nemzetbiztonsági vizsgálatát. Az errõl szóló rendeletmódosítás tervezetét augusztus 14-éig lehet véleményezni. A jogszabály azt a BM-rendeletet változtatja meg, amely április végén lépett életbe, és amely újonnan állapította meg azoknak a körét, akiknek át kell esniük a nemzetbiztonsági vizsgálaton, mielõtt munkába állnak.

Ez a vizsgálat a kockázatokat tárja fel. Ahogy az Információs Hivatal fogalmaz, azt mérlegelik, hogy azzal kapcsolatban, aki betölti az adott munkakört,


felvetõdnek-e olyan kockázati tényezõk, körülmények, információk, amelyek miatt tevékenysége jogellenes céllal befolyásolhatóvá, illetve támadhatóvá válhat, és ez által a nemzetbiztonságot sértõ vagy veszélyeztetõ helyzet állhat elõ.

Úgy tûnik, idõvel kiderült, hogy a belügyminiszter fennhatósága alatt még mindig akadtak olyanok, akik kicsusszantak az ellenõrzés alól, pedig kockázatosak. Ilyenek elsõsorban az informatikusok, õk mindahányan "gyanúsak".

Rajtuk kívül a Közszolgálati Személyzetfejlesztési Fõigazgatóságon a vezetõ-kiválasztási eljárásban résztvevõ pszichológusok, trénerek, sõt, még az õ asszisztenseik is megfigyelés alá kerülnek, legalábbis, ami a nemzetbiztonsági ellenõrzést illeti. Ugyanezen az igazgatóságon a gazdasági igazgató, a közgazdasági osztályvezetõ és a pénztáros, valamint a nyilvántartási csoport valamennyi munkatársa érzékeny információk birtokába kerülhet, tehát a legújabb tervek szerint õket is ellenõrzik.

Az új rendelettervezet már felsorolja a Nemzetközi Bûnügyi Együttmûködési Központ valamennyi munkakörét, többen kerültek fel a listára a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától is, és az indoklás szerint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala is túl sok és fontos adatot kezel ahhoz, hogy az azokkal foglalkozó munkatársak mindegyikét ne ellenõrizzék.Link