Lerasszistázták Angliát a migránsözön megfékezése miatt
rta: Hepcias Bonifac - Dtum: 2015. augusztus 11. 11:42:27
Az ENSZ migráns-jogok ügyében illetékes megbízottja, a kanadai Francois Crépeau a múlt hét végén arról nyilatkozott, hogy bátor migránsok eltökélten igyekeznek bejutni Angliába, de a brit kormány rasszizmustól és nacionalizmustól indíttatva, csak azért akadályozza a beözönlésüket, mert színes bõrûek.
Teljes hr
Az ENSZ migráns-jogok ügyében illetékes megbízottja, a kanadai Francois Crépeau a múlt hét végén arról nyilatkozott, hogy bátor migránsok eltökélten igyekeznek bejutni Angliába, de a brit kormány rasszizmustól és nacionalizmustól indíttatva, csak azért akadályozza a beözönlésüket, mert színes bõrûek.

Francois Crépeau, az ENSZ migránsügyi szakértõje különös hasonlattal élt a nyilatkozatában. Azt mondta, hogy helytelen feltartóztatni a közel-keleti és afrikai migráns-özönt, mert ez épp olyan dolog, mintha egy európai Thaiföldön akarna üdülni. A brit kormány németek vagy franciák tömeges bevándorlása ellen nem védekezne ilyen keményen.

A hangsúly persze az erõszakos beözönlésen van. Angliát nehéz rasszizmussal vádolni, mikor kormányában és parlamentjében, de az élet minden területén bõven van képviselve minden itt meghonosodott faj, viszont ami jelenleg végbemegy a La Manche Csatorna franciaországi partjainál, az példa nélkül áll a brit bevándorlástörténetben.

Az újabb fejlemények közül három hír keltett feltûnést. Az egyik még a múlt héten érkezett, arról, hogy egy elszánt közel-keleti menekült beszökött a Csatorna Alagútba, és tizenegy óra alatt végiggyalogolta Angliáig a teljes hosszát, miközben száz kilométeres óránkénti sebességgel robogó szerelvények húztak el mellette, amelyeknek már csak a szele is a halálba sodorhatta volna, ha nem kapaszkodik minden erejével vezetékekbe.

A legújabb hírek egyrészt arról szólnak, hogy jóllehet Anglia forintban kifejezve több mint négymilliárdos költséggel szögesdrótkerítést épített az Alagút bejáratánál, (ezt épp most fogja három kilométerrel meghosszabbítani), ezen a kerítésen van egy számkóddal nyitható biztonsági kapu. Migránsok a billentyûk kopottsága és piszkossága alapján megfejtették a kódot, és simán bejutottak a túlsó oldalára.

Másrészt arról számolt be a sajtó, hogy egy kurd származású brit állampolgárok által alakított bûnbanda, amely eddig csak teherautó-sofõröknek ajánlott pénzt migráns-csempészés fejében, legújabban idõsebb, jól öltözött, nyaralásból hazatérõ házaspárok autóit szemeli ki, és nekik ajánl - persze klienseik pénzébõl - 500 eurót, ha beültetnek maguk mögé egy-egy migránst. Ugyanis az ilyen autókat általában meg sem állítják, amikor Angliában legördülnek az Eurostar-ról.

Az idézett ENSZ-szakértõ szerint a brit kormánynak meg kellene értenie, hogy nem elõnyöket keresõ migránsok özönérõl van szó, hanem a globalizáció következményeként elõálló természetes népmozgásról. Andrew Percy brit konzervatív párti képviselõ szerint az úgymond "jólelkû" nyilatkozó "sületlenségeket" beszél. Calais-nél már többezer lakosú tábort vertek az Angliába készülõ migránsok, ahol saját etióp templomuk is van. Vasárnap onnan közvetítette a szokásos délelõtti Istentiszteletet a BBC televízió.

Sárközi Mátyás, London

Link