Balhé és pánik a Deák téren
rta: postaimre - Dtum: 2015. szeptember 04. 10:28:41
A zsidnagóga kurtizánok, nbh...beindította a verklit. kaptam pálinkát, már csak dohányoznom kék megtanulni, oszt élvezni a mûszart. A Dob utcában vonuló ultrák kezdtek randalírozni csütörtök éjjel. 120 ember balhézott, a Deák térrõl menekültek az emberek a hanggránátok elõl. A rendõrség nagy erõkkel vonult ki, 17 embert tartóztattak le. A több száz fõs csapat elõtte a Városligetben gyakorlatozott.
Teljes hr
A zsidnagóga kurtizánok, nbh...beindította a verklit. kaptam pálinkát, már csak dohányoznom kék megtanulni, oszt élvezni a mûszart. A Dob utcában vonuló ultrák kezdtek randalírozni csütörtök éjjel. 120 ember balhézott, a Deák térrõl menekültek az emberek a hanggránátok elõl. A rendõrség nagy erõkkel vonult ki, 17 embert tartóztattak le. A több száz fõs csapat elõtte a Városligetben gyakorlatozott.

Elõször egy, majd sorozatban több lövésnek hangzó durranás is elhangzott csütörtök éjfél körül a Deák téren.

A térrõl a környékbeli szórakozóhelyekrõl azonnal menekülni kezdtek az emberek, majd további robbanásokat is lehetett hallani.

Olvasónk, Földvári Luca a vonulás pillanataiban készített videót az ultrákról a belvárosban, az Erzsébet téri Fröccsterasznál.

Elõször azt hittük, hogy valaki pezsgõt bontott, aztán berohantak ilyen fekete dzsekis emberek, úgy hangzott, hogy további lövések dördültek, és kitört pánik, mindenki futott amerre bírt, én még ilyet nem láttam

– mondta egy, a helyszínen lévõ kollégánk.

„Kiürült az egész Deák tér és az Akvárium, azóta is lövésszerû durranásokat lehetett hallani. Három irányból láttunk rendõröket szaladni, de õk is állandóan hátranéztek, bevárták egymást, és nem tudták elmondani, hogy merre biztonságos menekülni.”

A forgalmat lezárták a környéken. Az Astoriánál és a környékbeli utcákban is tucatnyi rendõrautó állt, egyesek hátracsavart kezû, épp elfogott emberekrõl is beszámoltak. Egyikükrõl itt egy kép:
Fotó: Szabó Zoltán / Index

„Azt mondják, hogy fekete ruhás kopaszok megtámadtak egy rendõrautót is, a villamosmegállóban a Deákon. És egy embert biztosan elkaptak közülük, aki itt ül most már nyugiban, megkötözve” – mondta még Máté, aki szintén látott mellékutcába egyenként beszaladó kopaszokat, akik miután látták, hogy nincs ott rendõr, újra összeverõdve próbáltak kislisszolni a központból.

Korábban facebookos megosztásaik szerint fociultrák vonulgattak a városban, az oldaluk egyik kommentelõje szerint épp arra a környékre érkeztek éjfél elõtt nem sokkal.

Az esetrõl érkezõ olvasói beszámolókban az a közös, hogy mindenki szerint magyarok balhéznak. A Kettõs Mérce blog szerint a fociultrák nekirohantak a rendõrök sorfalának a Madách téren, és közben petárdákat is dobáltak.
Fotó: Szabó Zoltán / Index

Kollégánk a helyszínen annyit tudott meg az eseménysort végignézõktõl, hogy szerintük magyar ultrák találkoztak románokkal az Erzsébet téren, összevesztek hamar, aztán eldördült pár lövés is, feltehetõen gázpisztolyból. Pénteken játsszák ugyanis a magyar–román Eb-selejtezõt, ami ezúttal nem zárt kapus, így elvileg már érkezhettek román drukkerek Budapestre.

Az Erzsébet tér Andrássy felõli végénél halmokban áll a széttört üveg, ezzel dobálhatták egymást a vitában lévõ felek, és a rendõrök valamiért egy motort is körbeállnak – tudósított még Szabózé riporter.

Egy másik olvasónk szerint viszont „elõször a Madách téren találkoztak a rend õrei és a foci szerelmesei". Itt a jelentõs túlerõben lévõ ultrák megtámadtak egy kis csapat rendõrt, és csak ezután vonultak az Erzsébet térre.

„Az Akvárium teraszán ültünk, az elsõ lövésnél vagy petárdánál még viccelõdtünk is, hogy valami ilyesmi lehet, amikor baj kezdõdik, de a második-harmadiknál mar mindenki rohant lefele, mi is" – írta egy másik olvasónk a társaságáról. Amikor elõbújva rögtön megláttak egy összetört rendõrautót, még inkább megrémültek. „Elõször azt hittük, terrortámadás, nagyon ijesztõ volt."
IMG 1125
Rendõrautó betört szélvédõvel, a rendõrök és fociultrák belvárosi összecsapása után (Fotó: Olvasónk, B. István)

Másik olvasónk pedig arról számolt be, hogy a Jókai tértõl Budaörs felé rengeteg rendõr igazoltat mindenkit, elég sûrûn felállított ellenõrzõ pontokon. Õ egyébként az Andrássy úton és a Deákon nem kopaszokat látott tenyerelni a rendõrautókon, hanem 190 körüli, hajjal megfelelõen ellátott, szakállas formákat. A BAH-csomópontnál fegyveren tartott kézzel nyittatták ki a csomagtartókat, a gazdagréti lehajtó után pedig egy E osztályos Mercedesbõl pakoltak ki megbilincselve embereket a rendõrök.
17 embert állítottak elõ

A Deák tér környékét több száz rendõr fésülte át egy óra körül, akik a civillé változó és menekülõ ultrákat fogdosták össze. A rendõrség hajnali közlése szerint összesen 100-120 ultra garázdálkodott, és hanggránátokkal idézték elõ azt a hangot, amit mindenki robbantásnak vélt. A csoport tagjai közül többen a kiérkezõ rendõri egységek felé utcai szemetesedényeket, a kiülõs helyekrõl ellopott székeket, italosüvegeket dobáltak, több rendõrautóban anyagi kárt okoztak. De az MTI tudósítója azt is látta, hogy parkoló autók szélvédõjét törték be, és kiszúrták a gumikat.

A randalírozók közül a rendõrök tizenhat személyt garázdaság elkövetése miatt állítottak elõ, egy személyt pedig azért, mert egy intézkedõ rendõrt is fellökött. Csécsi Soma, a BRFK szóvivõje a TV2 Tények Reggel mûsorában azt is elmondta, hogy egy rendõr is könnyebben megsérült.
Kísérteties gyakorlatozás a Városligetben

Munkatársunk szemtanúja volt annak, hogy csütörtök este 9-tõl a Városligetben gyülekeztek többnyire fekete pólókban, kapucnis pulóverekben kopasz férfiak. A Mûcsarnok mögött 11 körül már legalább 200-an, 300-an álldogáltak, kisebb csoportok bejöttek a Kertembe inni és tanácskozni.

Nagyon szürreális látványt nyújtottak.

Csendben voltak, de valaki nagyon szervezetten irányította a társaságot, úgy tûnt, mintha gyakorlatoznának. Nagy lendülettel elõrenyomultak, aztán megálltak, visszamentek. Látszott, hogy készülnek valamire, de órákig nem történt semmi, csak a manõverezést gyakorolták. Link